www.facebook.com/bocskaiviselet

Női, férfi, gyermek Bocskai, Atilla méret utáni készítése. Hagyományőrző ruhák. Mai korban is hordható népi jellegű ruhák. Honfoglalástól - napjainkig a teljes Kárpát medence viselete.


 ormansag.jpg

Ormánság

Az Ormánság vagy Ormányság Baranya megyében a Dráva menti részen terül el. Nevét a nyelvészek egy része a finnugor orom, ormágy, ormány (hegycsúcs, hegytető, domb, lápos terület) szavakból, másrészt a török ormán, erdő szóból származtatják.

Területén dús erdők, dombok, mocsarak található.
Az itt élő emberek életmódját elsősorban ez határozza meg. Évszázadokon keresztül a halászat, pákászat, vadászat volt a fő tevékenységük az állattenyésztés és a földművelés mellett.
Lakóépületüket talpas háznak nevezték, mert a falakat fatalpakra rakták.
Díszítőművészetükben a faragások nagyon jelentősek. Faragással díszítették bútoraikat, eszközeiket, sőt néhol az ajtófélfát is.
Szintén jelentősek a szőttesek, mert fontos terményük volt a len és a kender. A szőttesek mintái pirossal, vagy piros és kék színnel készültek.

Viseletük sajátosan alakult. Alapszíne a fehér. Az asszonyok és lányok rövid szűk ujjú kis imögjükön bő ujjú, nagy imögöt viseltek, ami fátyolszövetből, gyolcsból, v. batisztból készült.
Térdig érő fehér szoknyát (bikla, vagy kebél) viseltek, ami elé a fiatalok színes, az idősebbek fehér kötényt kötöttek.

A lányok a hajukat befonva viselték. A fonást két oldalt kezdték, majd hátul egy fonatban fogták össze és a végére színes szalagból kötöttek csokrot. Az asszonyok két ágba fonták a hajukat, félkörben felcsavarták és főkötőt tettek rá. A fiatal menyecskék főkötője piros, majd a kor haladtával kékre, zöldre, majd fehérre változott.
A nők viseletének kiegészítője az esőabrosz, amely különösen tömöttre szőtt vászonból készült.

A férfiak felső testükön imögöt, alsótestükön bő gatyát hordtak. Az imög fölött fekete pruszlikot, vagy báránybőr mellyest viseltek. A fiatal férfiak kötője fekete, az időseké fehér volt. Lábukon bocskort viseltek. Később a gatyát a nadrág, a bocskort a csizma váltotta fel.
Télen bundában, subában, vagy szűrben jártak.
Az ormánsági népviselet jellegzetessége, hogy a gyász színe is fehér.
Az év jeles napjaihoz fűződő szokások közül az új esztendő köszöntés, a farsangolást, a balázsjárást, a kotyolást, a mátkázást, és a májusfa-állítást tartották.

Új esztendő köszöntő.
A hagyományok nagy része itt is áldozatul esett a társadalmi változásoknak. A két világháború között, Kiss Géza, kákicsi református lelkész szerzett elévülhetetlen érdemeket a terület hagyományainak feltárásában, megőrzésében. 1937-ben jelent meg Ormányság c. műve.

A továbbiakban is jeles kutatók, népzenetudósok munkálkodtak az Ormánság néprajzának feldolgozásában.
Úgy, mint Pl.: ifj. Kodolányi János, Zentai János, Lajtha László, Kerényi György, Katanics Mária, Vikár László, Csapó Katalin, Olsvai Imre, Várnai Ferenc.
ormansagi2.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 118
Heti: 435
Havi: 1 861
Össz.: 598 630

Látogatottság növelés
Oldal: Viseletek/Ormánság
www.facebook.com/bocskaiviselet - © 2008 - 2019 - gorginas.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »